Vergelijk alle zorgverzekeringen
menu

18 jaar geworden & zorgverzekering

Iedereen vanaf 18 jaar en ouder is verplicht, als inwoner van Nederland, een zorgverzekering af te sluiten. Tot je 18e was je nog gewoon op de polis van je ouders meeverzekerd. Bij het bereiken van de jongvolwassen leeftijd wordt het afsluiten van een zorgverzekering ineens je eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast zal je misschien ook gaan studeren en/of op kamers gaan, daar komt allemaal een hoop bij kijken!

In dit artikel vind je handige informatie over de zorgverzekering, belangrijke aandachtspunten en tips bij het uitzoeken en afsluiten van de zorgverzekering die het beste bij je past.

Zorgverzekeringsplicht

Vanaf je 18e krijg je een maand de tijd om de verplichte basiszorgverzekering af te sluiten. Deze is bij alle zorgverzekeraars inhoudelijk hetzelfde en biedt dekking voor basiszorg als de huisarts, ziekenhuiszorg, bepaalde geneesmiddelen en ziekenvervoer. De basisverzekering kan uitbreid worden met aanvullende verzekeringen met dekking voor bijvoorbeeld fysiotherapie, anticonceptie, vaccinaties of brillen & lenzen. De aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht.

Zorgverzekering kiezen & afsluiten

Je kunt natuurlijk gewoon dezelfde verzekering als je ouders aanhouden. Toch kan deze verzekering qua premie en inhoud en aanvullende dekkingen misschien helemaal niet aansluiten op jouw wensen en budget. Op het moment dat je een zorgverzekering gaat afsluiten is het dus verstandig de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken op premie, dekking, service en andere klantbeoordelingen.

Jongerenzorgverzekering.nl helpt jongeren een bewuste keuze te maken voor een zorgverzekering die qua premie en inhoud goed op de gewenste zorg van de student aansluiten. Bekijk de handige zorgverzekering vergelijker.

Korting op de zorgverzekering

Als jongere en/of student kun je korting krijgen op de zorgverzekering bij verschillende aanbieders. Het gaat bijvoorbeeld om leeftijdskorting (tot wel 10%), online korting door het afsluiten van de zorgverzekering op de website van de zorgverzekeraar of collectiviteitskorting (gemiddeld 10% voor de basisverzekering en gemiddeld 15% voor de aanvullende verzekeringen) speciaal voor jongeren.

Bespaartips

Een zorgverzekering kan per maand een behoorlijke hap nemen uit je studentenbudget. In onderstaand overzicht zie je een aantal manieren om te besparen op je zorgverzekering.

  • Zorgtoeslag: bekijk op onze pagina over de zorgtoeslag of jij in aanmerking komt voor de tegemoetkoming van de overheid in de betaling voor de zorgverzekering. In 2018 kun je tot €94,- per maand zorgtoeslag ontvangen.
  • Eigen risico: in 2018 is het verplicht eigen risico op €385,- vastgesteld. Voor bepaalde zorg uit je basispakket betaal je eerst zelf een gedeelte, dit wordt het eigen risico genoemd. Je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen, tot maximaal €500,- extra. Op deze manier ligt het risico voor eventuele zorgkosten meer bij jou, waardoor de verzekeraar flinke korting kan geven. Dit kan oplopen tot ruim €20,- per maand.