Vergelijk alle zorgverzekeringen
menu

Wat is een aanvullende verzekering?

Een aanvullende zorgverzekering dekt kosten voor verschillende vormen van zorg die niet zijn opgenomen in het basispakket. Het is niet verplicht een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, echter in bepaalde gevallen heb je wellicht zorg nodig die in zijn geheel niet (of niet uitgebreid genoeg) wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voorbeelden van zorg die niet of beperkt worden vergoed vanuit de basisverzekering zijn alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie en de tandarts. Indien je bijvoorbeeld een vergoeding zoekt voor de zorgrekening van deze zorgverleners kan je verschillende aanvullende pakketten of modulen bij zorgverzekeraars met elkaar vergelijken.

Aanvullende zorgverzekering of basis zorgverzekering?

Het basispakket vergoedt de meest voorkomende zorgkosten, zoals medisch noodzakelijke kosten in het ziekenhuis en huisartsenbezoek. Sommige zaken worden echter niet vergoed door het basispakket, waaronder fysiotherapie, tandartskosten en alternatieve geneeswijzen.

In het basispakket is, behalve voor chronische aandoeningen, geen vergoeding meer opgenomen voor fysiotherapie. Wanneer je intensief sport is het wellicht verstandig om een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten. Ook de jaarlijkse preventieve zorg en andere behandelingen door een tandarts zijn niet opgenomen in het basispakket. Daarvoor biedt vrijwel elke zorgverzekeraar een aparte aanvullende verzekering met tandheelkundige zorg aan.

Waar kan je uit kiezen?

Onderstaand zijn de opties weergegeven die vrijwel elke zorgverzekeraar, naast de basisverzekering, biedt:

  • Aanvullende zorgverzekeringen (in de vorm van een pakket of losse module)
  • Aanvullende zorgverzekering met tandheelkundige zorg (ook wel tandartsverzekering genoemd)

Aanvullende pakketten
Een groot deel van de zorgverzekeraars biedt in aanvulling op het basispakket verschillende aanvullende pakketten aan. In deze pakketten tref je vergoedingen aan voor verschillende vormen van zorg. Veelvoorkomende vergoedingen in deze pakketten zijn:

  • Anticonceptie (voor vrouwen vanaf 21 jaar)
  • Alternatieve geneeswijzen (tot een bepaald maximumbedrag per jaar)
  • Brillen & lenzen (een vergoeding voor een bril per x aantal jaar of een bedrag voor lenzen)
  • Fysiotherapie (doorgaans tot een maximaal aantal behandelingen per jaar)
  • Medisch spoedeisende behandelingen in het buitendland (alle kosten boven het Nederlandse marktconforme tarief voor een vergelijkbare behandeling
  • Vaccinaties (indien je naar een land gaat waar vaccinaties verplicht dan wel aanbevolen zijn krijg je doorgaans deze vaccinaties tot een bepaald maximumbedrag vergoed)

Bij een aanvullend pakket ben je gebonden aan de inhoud van het hele pakket. Ook al wens je bijvoorbeeld geen vergoeding voor brillen & lenzen, door het gehele pakket af te sluiten krijg je deze vergoeding er automatisch bij. Je kan bij de meeste zorgverzekeraars niet zelf het aanvullend pakket samenstellen. Wel bieden bepaalde zorgverzekeraars de mogelijkheid losse, aanvullende modulen af te sluiten.

Aanvullende modulen
Een losse aanvullende module is een bepaalde vergoeding die je los kan afsluiten naast je basisverzekering. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid bijvoorbeeld een module tandarts (voor tandheelkundige behandelingen), een module alternatief (voor alternatieve zorg) of een module fysio of beweging (voor fysiotherapie) af te sluiten. In dat geval sluit je alleen de module met vergoeding voor een bepaalde specifieke vorm van zorg af.

Benieuwd naar de verschillende opties en bijbehorende premies? Bekijk en vergelijk hier alle zorgverzekeringen.