+
Jongerenzorgverzekering.nl logo
Home icon Jongerenzorgverzekering.nl logo

Jongeren met alcoholverslaving

Wanneer iemand een alcoholverslaving heeft, drinkt iemand te veel en te vaak alcohol. De alcoholverslaafde wordt afhankelijk van de drank en zijn of haar persoonlijke leven gaat hieronder lijden. Een alcoholverslaving is in het begin mentaal belastend, maar wanneer het alcoholisme aanhoudt komen er al snel lichamelijke klachten bij. Zo is het slecht voor de lever, daarnaast kan de verslaafde overmatig gaan zweten en trillen wanneer er geen alcohol voor handen is.

Symptomen alcoholverslaving

Vaak is het voor verslaafden lastig om te erkennen dat ze een probleem hebben. Bij alcoholverslaving ligt dit vaak nog moeilijker omdat het drinken van een glaasje sociaal geaccepteerd is. Wanneer weet je dat je lijdt aan alcoholisme of hoe kun je dit bij een naaste herkennen? Onderstaande zaken en eigenschappen kunnen typerend zijn:

  • Er worden wekelijks meer dan 11 alcoholische eenheden genuttigd.
  • Er wordt regelmatig aan binge drinken gedaan: bijvoorbeeld binnen een uur worden vijf alcoholische eenheden genuttigd.
  • Wanneer er geen alcohol voorhanden is treden er ontwenningsverschijnselen op.
  • Er is steeds meer alcohol nodig om hetzelfde gevoel te krijgen.
  • Sociale contacten en activiteiten worden verwaarloosd.
  • Er ontstaan gevaarlijke situaties, zoals dronken aan het verkeer deelnemen.
  • Ondanks de negatieve gevolgen lukt het niet om te stoppen met drinken.

Hulp bij alcoholverslaving

Krijg je steeds meer moeite om van de alcohol af te blijven of merk je dat een naaste hier last van heeft? Neem dan contact op met de huisarts. Stel het contact niet uit, want hoe langer je met een alcoholverslaving door blijft lopen, hoe lastiger het wordt om er vanaf te komen. Daarnaast ben je niet de enige die hier mee worstelt. Bijna 10% van de bevolking is een zware drinker en heeft moeite om minder te drinken. Vraag dus om hulp. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek waar ze je kunnen helpen. Dit kan zowel in de vorm van dagbehandeling als door opname, persoonlijk of in groepsverband. De soort behandeling is afhankelijk van de zwaarte van je verslaving.

Vraag daarnaast familie en vrienden om hulp. Vertel hen dat je minder wil drinken of wil stoppen en laat hen weten hoe ze je kunnen steunen. Heb je een keer een terugval? Zorg dan dat je analyseert waardoor dit komt, zodat je deze triggers in de toekomst beter aankan.

Vergoeding behandeling alcoholisme

Zorg van de huisarts wordt altijd volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering en hierbij wordt ook niet je eigen risico aangesproken. Word je door de huisarts doorverwezen dan is het goed om te weten dat verslavingszorg ook wordt vergoed vanuit het basispakket. Je hebt als alcoholist dus geen aanvullende verzekering nodig om je behandeling vergoed te krijgen. Wel wordt er aanspraak gedaan op je eigen risico. Wel is het goed om van te voren te checken of de kliniek waar naar je doorverwezen wordt een contract heeft met je zorgverzekeraar. Tot slot vergoeden sommige verzekeraars alleen wanneer je een doorverwijzing van je huisarts hebt gekregen.