+
Jongerenzorgverzekering.nl logo
Home icon Jongerenzorgverzekering.nl logo

Second opinion

Second opinion en je zorgverzekering

Als verzekerde kun je altijd een second opinion krijgen over de diagnose die een arts gesteld heeft. Dit is jou misschien niet geheel duidelijk, maar ook dit valt onder de basiszorgverzekering. Maar wat houdt de second opinion nu precies in? Waar let je op en wat wordt er precies vergoed door een zorgverzekeraar?

Wat houdt een second opinion in?

Een second opinion wil zeggen dat er een andere arts of behandelaar kijkt naar de diagnose die er gesteld wordt of de behandeling die je momenteel ondergaat. Het kan handig zijn wanneer je twijfelt over de diagnose of de behandeling. Bovendien kan het je helpen om je ziektebeeld vanuit een ander perspectief te bekijken. Je kunt altijd om een second opinion vragen. Je kunt dit aanvragen voor diverse zorgverleners. Denk bijvoorbeeld aan een huisarts, fysiotherapeut en psycholoog.

Hoe werkt een second opinion?

Wanneer je een second opinion wenst, kun je altijd eerst met de arts of behandelaar praten die jou momenteel behandeld. Mocht daar niet adequaat mee omgegaan worden, dan kun je altijd kiezen voor een second opinion. Deze second opinion moet je regelen via de behandeld arts. Het aanvragen hiervan komt veelvuldig voor, dus het is zeker iets waarvoor jij je niet hoeft te schamen.

Natuurlijk kan het soms best lastig zijn om het te bespreken met je huidige arts. Je kunt een second opinion dan ook aanvragen via bijvoorbeeld je zorgverzekeraar of patiëntenvereniging. Houd voor ogen dat je altijd een verwijzing nodig hebt om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding vanuit de verzekering. Bovendien is een kopie van je medisch dossier noodzakelijk.

Hulp krijgen bij het aanvragen van een second opinion

Vind je het moeilijk om een second opinion aan te vragen? Bij de meeste zorgverzekeraars kun je terecht bij een zorgadviseur. Deze kan je ondersteunen bij het aanvragen van een second opinion. Uiteraard kun je daar ook terecht met andere vragen over de diagnose of behandeling die je krijgt. Via de zorgadviseur kun je zelfs geholpen worden met het aanvragen van een second opinion bij een topspecialist in het buitenland.

Een second opinion valt gewoon onder de basiszorgverzekering, maar je moet wel rekening houden met het feit dat hiervoor het eigen risico van toepassing is. Stel je voor dat je kiest voor een ander behandeltraject of ziekenhuis, dan moet opnieuw worden vastgesteld waar de vergoeding vandaan komt, de basiszorgverzekering of de aanvullende verzekering.