Vergelijk alle zorgverzekeringen
menu

Geld besparen door verhogen eigen risico

Verzekerden zouden geld kunnen besparen door het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit is gebleken dat bijna de helft van alle verzekerden voordeliger uit kan zijn wanneer zij hun eigen risico zouden verhogen. Momenteel maakt slechts 11 procent van de verzekerden gebruik van de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen.

Geld besparen

Het bedrag van het eigen risico in 2014 is 360 Euro en wordt vanaf 2015 verhoogd naar 375 Euro. Wanneer de zorgkosten van een verzekerde lager uitvalt dan dit bedrag, zou deze persoon dus geld kunnen besparen door zijn of haar eigen risico te verhogen. Wanneer het eigen risico verhoogd wordt, neemt de maandelijkse premie namelijk af. Uit het onderzoek komt naar voren dat bij 40 procent van de verzekerden de zorgkosten lager uitvalt dan dit verplichte eigen risico. Wanneer je dit percentage vergelijkt met het percentage van verzekerden die momenteel gebruik maakt van het vrijwillig verhogen van het eigen risico, is er te zien dat nog veel verzekerden extra geld zouden kunnen besparen.

Wel of geen vrijwillige verhoging eigen risico?

Veel verzekerden verhogen liever niet hun eigen risico, omdat zij liever voor zekerheid kiezen. Wanneer je het eigen risico met bijvoorbeeld 500 Euro verhoogd, dien je dit ook te betalen wanneer je hoge zorgkosten maakt. De onderzoekers van de Erasmus Universiteit willen de mensen toch bewust maken van de voordelen van het verhogen van het eigen risico. Er wordt benadrukt dat bij 40 procent van de verzekerden de zorgkosten lager uitvalt en dus voordeliger uit kon zijn. Het is dus verstandig om goed te bekijken of het verhogen van het eigen risico iets kan opleveren.