Vergelijk alle zorgverzekeringen
menu

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is eigenlijk een soort groepskorting die je ontvangt via je vereniging, universiteit, hogeschool, werkgever of andere organisatie waar je deel van uitmaakt. Zo’n groep die collectieve afspraken heeft gemaakt met een zorgverzekeraar wordt ook wel een collectief genoemd. Deze groepen vertonen overeenkomsten met elkaar, bijvoorbeeld dezelfde leeftijd, werkgever of dezelfde medische achtergrond.

Ruim 60% van de Nederlanders heeft een zorgverzekering afgesloten via een collectief. Een zorgverzekeraar kan via een collectief in een keer een hoop nieuwe verzekerden krijgen en de risico’s zijn beter te voorspellen, hierdoor kunnen verzekeraars speciale kortingen aanbieden. De korting is doorgaans van toepassing op zowel de basiszorgverzekering als de aanvullende zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen. Hieronder lees je meer informatie over de collectieve zorgverzekering.

Wat zijn de voordelen van een collectieve zorgverzekering?

Met een collectieve zorgverzekering kan je tot 10% korting op de basiszorgverzekering krijgen. Ook op de aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekeringen bieden veel zorgverzekeraars hoge kortingen, die gemiddeld rond de 15% liggen. Bovendien kan, door het collectief waar je deel van uitmaakt, door de zorgverzekeraar op de zorgbehoefte van jouw collectief worden ingespeeld. Dat houdt in dat de voor jouw collectief relevante zorg, die beter voorspelbaar is, kan worden ingekocht en voor deze zorg ruimere dekkingen kunnen worden geboden: een soort zorgverzekering op maat voor jouw collectief. Aan het aanbieden van collectiviteitskorting zijn wel regels verbonden:

  • Op basis van de wet kan je maximaal 10% korting ontvangen op het basispakket van je zorgverzekering
  • Een zorgverzekeraar (of bijvoorbeeld je onderwijsinstelling of werkgever) mag je niet verplichten een collectieve zorgverzekering af te sluiten
  • Je zorgverzekeraar mag wel vrij in onderhandeling gaan over de hoogte van de korting op de aanvullende zorgverzekering

Is een collectieve zorgverzekering goedkoper?

Een collectieve zorgverzekering biedt extra korting op je zorgverzekering. Desalniettemin betekent dit niet dat je in alle gevallen de meest passende en goedkoopste zorgverzekering hebt afgesloten. Hoewel de collectieve zorgverzekering een voordelige optie kan zijn, blijft het belangrijk ook je collectieve zorgverzekering met andere zorgverzekeringen (met of zonder collectiviteitskorting) te vergelijken. Bekijk hier een overzicht en vergelijking van alle zorgverzekeraars.

Ik zit niet meer bij mijn collectief, wat nu?

Op het moment dat jij je basiszorgverzekering en eventuele aanvullende zorgverzekeringen hebt afgesloten met collectiviteitskorting, kan het zijn dat je tijdens de duur van je zorgverzekering geen onderdeel meer uitmaakt van je collectief. Zo kan je bijvoorbeeld van onderwijsinstelling zijn veranderd, je baantje hebben opgezegd of niet meer lid zijn van je vereniging die je collectiviteitskorting biedt. In dat geval kan je niet zonder meer je collectiviteitskorting aanhouden bij je zorgverzekeraar. Je kan wel de huidige zorgverzekering aanhouden, je korting zal dan echter wel komen te vervallen.

Open collectief

Naast collectieven via je vereniging, onderwijsinstelling of werkgever bestaan er open collectieven. In principe kan iedereen zich aansluiten bij en profiteren van de voordelen van een open collectief. Voorbeelden van open collectieven zijn United Consumers VGZ en Postcode Zorgcollectief.