iHulp nodig?

+ Keuzehulp
Wijzig je voorkeur

Jongeren Zorgverzekering vergelijken

Door verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken kun je de goedkoopste en beste jongeren zorgverzekering vinden. Vind je het moeilijk om te bepalen wat bij jou past? Op deze pagina vind je vijf handige punten die je kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Natura- of restitutiepolis

Er worden in de zorgverzekeringswereld grofweg twee soorten polissen aangeboden: de natura- en de restitutiepolis (de budgetpolis is een beperkte vorm van de naturapolis en de combinatiepolis is een combinatie van de natura- en restitutiepolis). Deze polissen verschillen o.a. in voorwaarden, de betalingswijze en de prijs.

  • De restitutiepolis is doorgaans de duurste variant van de twee soorten. Je krijgt met deze polis volledige vrijheid in de keuze van de zorgverlener. Rekeningen moet je bij deze polis wel vaak zelf voorschieten.
  • De naturapolis is vaak goedkoper, maar je bent dan wel gebonden aan gecontracteerde zorgverleners. Het voordeel is dat al je rekeningen direct naar de zorgverzekeraar gaan. Sommige verzekeraars bieden ook nog een Budget naturapolis aan, de keuzevrijheid uit zorgverleners is nog beperkter waardoor de verzekering tegen een nog lagere premie kan worden aangeboden.

De basisverzekering is qua inhoud gelijk, het is dus belangrijk te bepalen welke keuzevrijheid je wenst uit zorgverleners en welke betalingswijze je het meest schikt.

Zorgpremie

Voor velen is de hoogte van de premie van de zorgverzekering een belangrijk keuzeaspect. Je wilt natuurlijk het liefste zo min mogelijk betalen voor je verzekeringspakket. De hoogte van je zorgpremie wordt voornamelijk bepaald door het gekozen eigen risico, de keuze voor wel of geen tandartsverzekering en het aanvullende pakket dat je kiest. De premie van zowel het basis- als het aanvullende pakket verschilt per zorgverzekeraar. Het vergelijken van verzekeringen op basis van premie is heel eenvoudig, maar je moet er wel rekening mee houden dat een lage prijs doorgaans ook weinig service en/of weinig dekking betekent.

Eigen risico

Het eigen risico is een gedeelte van de zorgkosten uit het basispakket die eerst eenmalig voor eigen rekening komen. Het verplicht eigen risico in 2024 is vastgesteld op €385,-. Hoe hoog jouw zorgpremie is hangt vooral af van het vrijwillige eigen risico dat je kiest. Je kan het verplicht eigen risico namelijk verhogen met maximaal €500,- tot €885,-. Wanneer je weinig zorgkosten maakt kun je een hoog vrijwillig eigen risico afsluiten. Hiermee krijg je een hoge korting op je maandelijkse premie. Deze korting kan oplopen tot ruim €20,-.
Zorg bij een hoog vrijwillig eigen risico wel voor voldoende buffer. Op het moment dat je toch onverwachts een hoge zorg rekening krijgt, dien je deze wel te kunnen bekostigen.

Tandartsverzekering

Behandelingen bij de tandarts worden gratis vergoed tot je 18e verjaardag op de polis van je ouders, daarna moet je alles zelf betalen. Je kunt hiervoor een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Per zorgverzekeraar verschilt de samenstelling van het tandartspakket. Kies niet alleen voor de laagste prijs, maar let ook goed op de dekking van de verzekering. Een goedkope verzekering die bijna niets dekt levert je uiteindelijk minder voordeel op dan een duurdere variant waarbij je meer behandelingen vergoed krijgt.

Aanvullende pakketten voor jongeren

Naast de tandartsbehandelingen zijn er ook nog een hoop andere medische kosten waar je een aanvullende zorgverzekering voor kunt afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, spoedeisende medische behandelingen in het buitenland, anticonceptie en lenzen. Let bij het vergelijken voor een aanvullend pakket op de volgende zaken:

  • Iedere zorgverzekeraar bepaalt zelf wat voor aanvullende pakketten hij aanbiedt, de dekking is dus bij alle partijen anders;
  • De prijs voor de aanvullende pakketten worden door zorgverzekeraars zelf bepaald en kunnen dus sterk verschillen;
  • Sommige zorgverzekeraars stellen strenge acceptatie-eisen voor de aanvullende zorgverzekering, dit kan een probleem zijn wanneer je een chronische aandoening hebt.

De zorgverzekeraar

Je kunt je keuze ook maken op basis van het gevoel dat je krijg bij een organisatie. Er zijn vele verschillende zorgverzekeraars actief in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld via Google een onderzoekje doen naar de ervaringen van klanten bij verzekeraars of je in de missie van een bepaalde organisatie verdiepen. Let hierbij ook goed op de polisvoorwaarden: staat de verzekeraar erom bekend snel uit te keren en iedereen te accepteren? Er zijn ook een aantal verzekeraars, zoals Zilveren Kruis of FBTO, die zich speciaal richten op jongeren. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige app en andere online diensten.

18 jaar geworden

Ben je net 18 jaar geworden? Je bent dan verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten. Tot je 18e jaar was je meeverzekerd op de verzekeringspolis van je ouders. Na je verjaardag, ook al valt deze midden in het jaar, dien je een eigen zorgverzekering af te sluiten. Je bent, als je voor 16 november jarig bent, dus niet verbonden aan de normale, jaarlijkse overstap periode tussen 16 november tot 1 januari. Vul het aanvraagformulier in bij de zorgverzekeraar naar keuze en je verzekering wordt direct geregeld!

Jaarlijkse overstap periode

Het is ieder jaar mogelijk om van half november tot 1 januari je oude zorgverzekering op te zeggen. Je hebt dan tot 31 januari om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Stap je voor 1 januari over? Je hoeft dan alleen maar een nieuwe zorgverzekering af te sluiten en de rest wordt automatisch voor je geregeld! Veel zorgverzekeraars bieden namelijk een zogenaamde overstap hulp.