+
Jongerenzorgverzekering.nl logo
Home icon Jongerenzorgverzekering.nl logo

Aanvullende jongerenpakketten

Wat is een aanvullende zorgverzekering?

Naast de basisverzekering heb je de keus om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor zaken die niet vergoed worden vanuit het basispakket. Bedenk goed waar je behoefte aan hebt. Heb je regelmatig gebitsproblemen, zorg er dan voor dat je een aanvullende verzekering afsluit voor de tandartskosten. Wanneer je veel sport, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullend pakket met fysiotherapie en sportmedisch advies. 

Wat zit er in een aanvullend pakket voor jongeren?

Vaak bieden zorgverzekeraars aanvullende pakketten aan speciaal voor jongeren. Hierin zitten vergoedingen die vaak door jongeren gebruikt worden. In deze pakketten kan onder andere de volgende zorg aanvullend zijn gedekt:

  • Fysiotherapie en/of oefentherapie
  • Spoedeisende medische zorg in het buitenland boven het Nederlands marktconforme tarief
  • Vergoeding voor anticonceptie en/of gratis condooms

De jongerenpakketten verschillen per verzekeraar qua inhoud en dekking. Het is verstandig om zorgvuldig verschillende jongerenpakketten met elkaar te vergelijken en te kijken welke aanvullende zorg het beste bij jouw situatie past.

Premie aanvullende jongerenpakket

De premie voor een aanvullend jongerenpakket ligt vaak een stuk lager dan voor ouderen. Hier kan je dus van profiteren. Sommige verzekeraars bieden al een aanvullend jongerenpakket aan vanaf € 2,70 per maand, maar er zijn ook verzekeraars die een premie vragen van € 20,- per maand. De hoogte van de premie is afhankelijk van de vergoedingen die in deze aanvullende pakketten zitten. De premie van een aanvullend pakket betaal je bovenop de premie van het basispakket. Het is overigens ook mogelijk om het basispakket en het aanvullend pakket bij een andere zorgverzekeraar af te sluiten. In deze gevallen betaal je doorgaans wel een administratieve toeslag. In sommige gevallen bieden verzekeraars een korting op een aanvullend pakket als je al bij dezelfde verzekeraar een basispakket hebt afgesloten.

Geen acceptatieplicht

Voor het basispakket zijn de zorgverzekeraars verplicht om iedereen aan te nemen, behalve als iemand bijvoorbeeld geen premie heeft betaald of heeft gefraudeerd. Voor het aanvullend pakket bestaat deze acceptatieplicht niet. Het is mogelijk dat een verzekeraar iemand weigert of een hogere premie vraagt voor een aanvullend pakket. Ook is het mogelijk dat je eerst een vragenlijst moet invullen voordat je wordt toegelaten voor het aanvullend pakket. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel tandartsverzekeringen met een hoge vergoeding: op deze manier wordt voorkomen dat de verzekering wordt misbruikt. 

Geen wettelijke verplichting

Voor het basispakket van een zorgverzekering geldt een wettelijke verplichting deze af te sluiten. Deze wettelijke verplichting geldt echter niet voor het aanvullend pakket. Je bent dus vrij in je keuze of je een aanvullend pakket afsluit.