+
Jongerenzorgverzekering.nl logo
Home icon Jongerenzorgverzekering.nl logo

Zorgverzekering opzeggen

Zorgverzekering opzeggen

Het is mogelijk om één keer per jaar jouw huidige zorgverzekering op te zeggen. Vanaf 12 november ontvang je van jouw zorgverzekeraar een brief met de nieuwe voorwaarden voor het nieuwe jaar. In november publiceren de zorgverzekeraars ook hun nieuwe premies voor het nieuwe jaar. Wanneer je niet akkoord gaat met deze voorwaarden of je hebt een verzekeraar gevonden die een lagere premie aanbiedt, kan je de zorgverzekering schriftelijk opzeggen. Het opzeggen van jouw huidige zorgverzekering kan t/m 31 december en afsluiten van een nieuwe zorgverzekering tot eind januari.

Nieuwe verzekering afsluiten

Als je jouw huidige verzekering voor 31 december hebt opgezegd, dan heb je tot 1 februari het nieuwe jaar de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze zal dan met terugwerkende kracht ingaan op 1 januari, zodat je geen dag onverzekerd rond zal lopen. Je zal dus ook gewoon de premie van de maand januari moeten betalen.

Verzekering bij een andere zorgverzekeraar

Je kan ervoor kiezen om jouw aanvullende verzekering door te laten lopen en jouw basisverzekering bij een andere verzekeraar onder te brengen. Je bent namelijk niet verplicht beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar te laten lopen. Wanneer je ervoor kiest om beide verzekeringen bij een andere verzekeraar onder te brengen is het verstandig om zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering te benoemen in je opzegbrief. Veel verzekeraars bieden wel een korting op een aanvullende zorgverzekering als je bij dezelfde verzekeraar een basisverzekering hebt afgesloten.

Zorgverzekering overstapservice

Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van de overstapservice. Deze service wordt door veel zorgverzekeraars aangeboden. Wanneer je voor 31 december een nieuwe zorgverzekeraar hebt gekozen zal de nieuwe verzekeraar de zorgverzekering bij de oude verzekeraar opzeggen. Uiteraard dien je wel toestemming te geven als je gebruik wilt maken van deze overstapservice.

Tussentijds beëindigen

Er bestaan een aantal situaties waarbij het mogelijk is om tussentijds jouw huidige zorgverzekering te beëindigen. Deze situaties zijn:

 • Als jouw zorgverzekeraar tussentijds de polisvoorwaarden wijzigt;
 • Als jouw zorgverzekeraar tussentijds de hoogte van de zorgpremie wijzigt;
 • Als je halverwege het jaar in het buitenland gaat wonen en geen inkomsten hebt in Nederland;
 • Als je een collectieve zorgverzekering hebt via jouw werkgever en van baan wisselt;

Zorgverzekering tussentijds beëindigen

De zorgverzekeraar kan ook jouw zorgverzekering tussentijds opzeggen, maar de zorgverzekeraar moet hier wel een gegronde reden voor hebben. De verzekeraar mag de zorgverzekering beëindigen als je bijvoorbeeld:

 • Niet aan jouw betalingsverplichting hebt voldaan;
 • Fraude hebt gepleegd;
 • Relevante informatie hebt achtergehouden.

Zorgverzekering tussentijds afsluiten

In principe kan je maar één keer per jaar een basiszorgverzekering afsluiten. Er bestaan echter een aantal uitzonderlijke situaties waarbij je wel tussentijds jouw zorgverzekering kan afsluiten. Deze uitzonderlijke situaties zijn:

 • Als je in militaire dienst bent geweest;
 • Als je in het buitenland hebt gewoond en weer terugkeert naar Nederland;
 • Als je niet tijdig een zorgverzekering hebt afgesloten, maar wel hiertoe wel verplicht bent;
 • Als je een collectieve zorgverzekering hebt gehad via jouw werkgever, maar nu verandert van baan;
 • Als je net 18 jaar bent geworden.

Bepaalde verzekeraars bieden de mogelijkheid om halverwege het jaar een aanvullende zorgverzekering te wijzigen. Het wijzigen van de aanvullende zorgverzekering is aan voorwaarden verbonden, bij sommige verzekeringen kan een wachttijd van 6 maanden gelden. Informeer naar de mogelijkheden bij je zorgverzekeraar.