Veelgestelde vragen
Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen:
Wat verandert er voor mij in 2024?
Er zijn verschillende veranderingen doorgevoerd in het basispakket. Een selectie van zaken die mogelijk voor jongeren van toepassing zijn, worden hieronder weergegeven.
- De premie die je moet betalen voor je zorgverzekering in 2024 is tussen de 5 en 15 euro per maand gestegen;
- Het verplicht eigen risico blijft gelijk op €385,- per jaar;
- De zorgtoeslag daalt en wordt maximaal €124,- per maand.
Wanneer kan ik overstappen naar een andere zorgverzekering?
Ieder jaar is het vanaf 12 november tot 1 januari mogelijk om je basiszorgverzekering op te zeggen. Bij enkele verzekeraars is het mogelijk om tussen 1 januari en 1 februari nog wijzigingen aan te brengen. Wanneer je een andere aanvullende verzekering wilt afsluiten, kan je in de polisvoorwaarden van je (aanvullende) zorgverzekering vinden wanneer dit mogelijk is.
Welke zorg valt er allemaal onder het basispakket?
Vanuit het basispakket wordt de volgende zorg vergoed:
- Verblijf in een ziekenhuis
- Zorg van een huisarts
- Zorg van medisch specialisten
- Bepaalde medicatie
- Spoedeisende medische hulp in het buitenland
- Kraamzorg
- Diverse hulpmiddelen
- Fluoride behandeling
- Ziekenvervoer
- Tandheelkundige zorg tot 18 jaar
- Psychologische zorg
- Ergotherapie (10 uur per jaar)
- Revalidatie
- Stoppen met roken programma’s
- Dieetadvies van maximaal 3 behandeluren
Hoe kan ik de beste zorgverzekering vinden voor mijn persoonlijke situatie?
Op deze website is het mogelijk om zorgverzekeringen voor jongeren met elkaar te vergelijken. Kijk hiervoor op onze pagina jongeren zorgverzekering vergelijken. Op deze pagina kan je verschillende variabelen met elkaar vergelijken. Bepaal de hoogte van het eigen risico, bekijk de gewenste keuzevrijheid uit zorgverleners en bepaal de gewenste dekking van de aanvullende zorgverzekering. Tot slot kan je, op het moment dat je deze variabelen hebt geselecteerd, bekijken welke zorgverzekering aansluit op je persoonlijke wensen en de meest scherpe premie biedt.
Wat gebeurt er als ik voor mijn 18e nog geen zorgverzekering heb aangevraagd?
Wanneer je voor je 18e jaar nog geen zorgverzekering hebt afgesloten ben je meeverzekerd op de polis van de zorgverzekering van je ouders. De basiszorgverzekering is gratis voor jongeren tot 18 jaar. Bij bepaalde aanvullende zorgverzekeringen wordt voor ouders met kinderen op de polis een hogere premie in rekening gebracht. Na je 18e verjaardag ben je verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben.
Kan ik geweigerd worden door een zorgverzekeraar?
Voor het basispakket mag geen zorgverzekeraar jou weigeren en ook niet meer laten betalen dan anderen bij dezelfde zorgverzekering. Bij de aanvullende zorgverzekeringen is dit anders. Hierbij mag een zorgverzekeraar jou wel weigeren, bijvoorbeeld voor een tandartsverzekering met hoge vergoeding op basis van de slechte staat van je gebit. Zorgverzekeraars zijn ook niet verplicht om aanvullende zorgverzekeringen aan te bieden. Wanneer een zorgverzekeraar jou weigert kan je het overigens gewoon proberen bij een andere zorgverzekeraar.
Ik ga op stage/studeren in het buitenland, is mijn zorgverzekering ook daar geldig?
Ja, de basiszorgverzekering is in het buitenland geldig. Je kan in het buitenland echter niet zonder meer terecht voor geplande zorg, je bent in het buitenland namelijk alleen verzekerd voor spoedeisende zorg. De vergoeding die je ontvangt voor zorg in het buitenland is wel tegen het marktconforme tarief dat in Nederland geldt. Als de zorg in het buitenland boven het Nederlandse tarief uitkomt, dien je dit verschil in kosten zelf te betalen. Je kan hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten met buitenlanddekking.