+
Jongerenzorgverzekering.nl logo
Home icon Jongerenzorgverzekering.nl logo

Handige vergelijktips

Zorgverzekeringen vergelijken is vaak een hele opgave, daarom zijn een aantal handige tips altijd bruikbaar. Daarom geven wij je graag bruikbare tips waar je daadwerkelijk iets mee kunt en die je helpen om een weloverwogen keuze te maken voor de zorgverzekering van het komende verzekeringsjaar.

Je oude verzekering opzeggen en een nieuwe verzekering afsluiten

Tot en met 31 december 2024 kun jij je oude zorgverzekering opzeggen. Je hebt dan tot en met 31 januari van het nieuwe jaar de ruimte om te kiezen voor een nieuwe zorgverzekeraar. Als je ruim op tijd bent, kun je ook je oude zorgverzekering laten opzeggen door je nieuwe zorgverzekeraar.

Er gaat het een en ander veranderen op zorggebied, dus je zult met een aantal zaken rekening moeten houden tijdens het vergelijken.

Een natura- of restitutiepolis?

Je kunt kiezen uit een natura- of restitutiepolis bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Bij een restitutiepolis heb je de keuze om zelf voor een zorgverlener te kiezen, maar moet je wel vaak een nota voorschieten. Kies je voor een naturapolis, dan ga je naar een zorgverlener waarmee afspraken zijn gemaakt door een zorgverzekeraar. Ga je toch naar een andere zorgverzekeraar, dan zijn de kosten voor je eigen rekening of worden ze maar gedeeltelijk vergoed.

Is een aanvullende verzekering noodzakelijk?

Veel verzekerden vragen zichzelf af of een aanvullende verzekering noodzakelijk is. Uit onderzoek blijkt dat steeds minder mensen kiezen voor een aanvullende verzekering. Dat betekent ook dat de premie hierdoor stijgt voor de aanvullende verzekering. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen of jij onverwachte zorgkosten kunt opvangen met geld dat je hiervoor hebt gereserveerd? Als je over het algemeen erg gezond bent en geen gekke dingen verwacht, is het een optie om een aanvullende verzekering aan je voorbij te laten gaan.

Jezelf goedkoop verzekeren

Je kunt de kosten voor een zorgverzekering beperkt houden door het vrijwillige eigen risico te verhogen. Dit kun je doen tot een maximum van 500 euro. Daarmee komt het volledige eigen risico uit op een bedrag van 875 euro. Door voor deze optie te kiezen kun je vaak tot zo’n 250 euro per jaar besparen, aangezien je korting krijgt op de maandelijkse premie van je zorgverzekering.

Een andere korting die je kunt krijgen, is door de jaarpremie van je zorgverzekering in een keer te betalen. Je krijgt dan een paar procent korting op de premie die je moet betalen. Uiteraard moet je dan wel over voldoende eigen vermogen beschikken.

Vergelijken is besparen, maar let ook op de voorwaarden

Probeer zoveel mogelijk te vergelijken als je op zoek bent naar een nieuwe zorgverzekering. Vergelijk niet alleen op premie, maar kijk ook zeker naar de voorwaarden. Het is namelijk niet prettig als je voor onverwachte verrassingen komt te staan!