+
Jongerenzorgverzekering.nl logo
Home icon Jongerenzorgverzekering.nl logo

Zorgverzekering polissen

Zorgverzekering polissen

Zorgverzekeraars kunnen verschillende soorten polissen aanbieden, namelijk een naturapolis, een restitutiepolis of een combinatiepolis. Sommige verzekeraars bieden je de keuze uit deze polissen, andere verzekeraars bieden maar één soort polis. Jongerenzorgverkering.com heeft de voor en nadelen van de verschillende polissen op een rijtje gezet.

Naturapolis

Met de naturapolis heeft de zorgverzekeraar afspraken gemaakt met de diverse zorgaanbieders. Je kunt met deze polis alleen terecht bij die ziekenhuizen en andere zorgaanbieders waar jouw zorgverzekeraar contracten mee heeft. De betaling van de rekening van de zorgaanbieder wordt onderling geregeld. Je hoeft de rekening dus niet zelf voor te schieten.
Wanneer je besluit naar een zorgaanbieder te gaan waar geen afspraak mee is gemaakt, heb je een grotere kans dat je niet de volledige zorgkosten krijgt vergoed.

Voordelen van een naturapolis

  • Lagere premie dan een restitutiepolis.
  • De rekening wordt direct door de verzekeraar betaald.
  • Grotere kans dat volledige kosten worden vergoed.
  • Grotere kans op snelle behandeling.

Nadelen van een naturapolis

  • Beperkte keuze in welke zorgaanbieder je neemt.
  • Als je toch voor een zorgaanbieder kiest waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft, heb je kans dat je niet alle kosten krijgt vergoed.

Budgetpolis

De Budgetpolis is in principe gelijk aan de naturapolis. Het enige verschil is dat zorgverzekeraars met de budgetpolis nog minder contracten hebben afgesloten met zorgverleners. Het voordeel hiervan is dat de premie erg laag is, het nadeel is dat je bij minder zorgaanbieders terecht kunt voor geplande zorg.

Restitutiepolis

De restitutiepolis betekent dat je iedere zorgaanbieder kan kiezen die je wilt. Je dient bij een restitutiepolis wel eerst zelf de rekening te betalen en achteraf kan je deze kosten declareren bij jouw zorgverzekeraar.
Als de kosten bij de zorgaanbieder van jouw keuze hoger zijn dan de marktconforme kosten, dan zal je dit verschil zelf moeten betalen. De kosten voor een restitutiepolis liggen regelmatig een aantal tientjes hoger dan een naturapolis.

Voordelen van een restitutiepolis

  • Je mag zelf kiezen welke zorgaanbieder je neemt.

Nadelen van een restitutiepolis

  • Hogere premie dan een natura- of budgetpolis.
  • Je moet eerst de kosten zelf voorschieten en daarna declareren bij de verzekeraar.

Combinatiepolis

Met een combinatiepolis worden de kosten van sommige zorgaanbieders op basis van natura vergoed en andere op basis van restitutie. Op deze manier is het dus mogelijk dat je soms zelf de rekening moet voorschieten en dat soms de rekening direct naar de verzekeraar gaat. Ook met een combinatiepolis is het mogelijk dat je een gedeelte van de zorgkosten zelf moet betalen als er geen contract is met de zorgaanbieder en als de kosten hoger zijn dan de marktconforme kosten.

Welke zorgaanbieder gecontracteerd

De meeste verzekeraars bieden op hun website een overzicht van alle zorgaanbieders waar ze een contract mee hebben. Zo kan je makkelijk zien of er een zorgverzekeraar bij jou in de buurt zit waar jouw verzekeraar een contract mee heeft.

Declareren bij de zorgverzekeraar

Mocht je een restitutiepolis of een combinatiepolis hebben, dan zal je soms de zorgkosten bij jouw verzekeraar moeten declareren. Het declareren kan op twee manieren.

Per post

Je kan een declaratieformulier aanvragen bij jouw verzekeraar en deze dan opsturen samen met de rekening van jouw zorgaanbieder.

Online

Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om de rekening van een zorgaanbieder via internet te declareren. Je moet dan eerst inloggen op de website van de verzekeraar en dan een scan van de rekening van de zorgaanbieder uploaden.