+
Jongerenzorgverzekering.nl logo
Home icon Jongerenzorgverzekering.nl logo

Jongeren en bijbaan

Bijbanen en vakantiewerk kun je op verschillende manieren zoeken en vinden. Vraag eens of je vrienden of familie nog iets voor je weten. Of misschien heeft je buurvrouw nog een oppas nodig of heeft je oom nog iemand nodig die aardbeien kan komen plukken in de zomer. Misschien werkt je vriend als vakkenvuller en weet hij dat ze in die supermarkt nog mensen zoeken. Ook kun je zelf langs bedrijven en winkels gaan, bellen of een sollicitatiebrief schrijven.

Vakantiebaantjes

Wil jij in de vakantie een extra zakcentje verdienen met vakantiewerk? Elke zomer zoeken veel bedrijven jongeren die aan de slag willen gaan. Dit kan in verschillende regio’s in Nederland maar je kunt natuurlijk ook vakantiewerk uitvoeren in het buitenland. Denk hier bijvoorbeeld aan vakantiewerk op een camping, wat erg populair en leerzaam is!

Tips voor het vinden van een bijbaan of vakantiewerk

  • Bedrijven adverteren vaak met posters en bordjes bij hun bedrijf. Dit is erg handig en je kunt direct solliciteren.
  • Kijk elke dag in de krant en op internet. Vakantiewerkers en oproepkrachten zijn erg populair, daarom plaatsen bedrijven vaak advertenties in de krant of op internet.
  • Studentenuitzendbureaus hebben vaak contact met veel bedrijven die een vakantiewerker of een oproepkracht zoeken. Meld je aan bij deze bureaus zodat jij straks kunt starten met je nieuwe bijbaan of vakantiebaan.
  • Kennissen, vrienden en familie kunnen je helpen bij je zoektocht! Vaak weten mensen in je omgeving wel een leuk bedrijf waar je aan de slag kunt.

Wat moet je wel en niet doen tijdens je bijbaan of vakantiewerk?

Spreek af hoeveel uur je werkt met wat voor werktijden je rekening moet houden. En afspraken over je salaris zijn natuurlijk ook belangrijk. Neem je werk serieus! Elk baantje is immers leerzaam en altijd handig voor je toekomst.

  • Begin pas met werken als je een arbeidsovereenkomst hebt getekend. Daarmee weet je zeker dat je het afgesproken werk gaat doen en dat je het loon krijgt wat in de overeenkomst staat. Werk wit en niet zwart.
  • Je neemt een vakantiebaan om te werken in je vakantie. Ga dus niet op vakantie terwijl je eigenlijk had afgesproken om te gaan werken. Stel je ook flexibel op tijdens de weken dat je vakantiewerker bent.

Wanneer mag je vakantiewerk doen en waar heb je recht op?

Ook als vakantiewerker heb je recht op vakantie. Er bestaat een wettelijk minimum aantal vakantiedagen per jaar. Het zal per bedrijf verschillen hoeveel dagen je vrij mag zijn. Als je geen dagen vrij wilt nemen, dan moet het loon van je aantal vakantiedagen aan het einde van je vakantiebaan worden uitbetaald! Houd dat goed in de gaten en vraag het na!

Het verschil tussen een bijbaantje en vakantiewerk

Er zijn verschillen tussen bijverdiensten door het jaar heen en vakantiewerk. Houd er in ieder geval rekening mee dat je maar tot een bepaald bedrag mag bijverdienen als je studeert. Veel jongeren gaan extra vakantiewerk verrichten in de zomerperiode, naast hun bijbaantje. Houd het dus extra in de gaten en overleg anders met je ouders!